Back to Question Center
0

Wiki som ett symbol för en ålder - Semalt Expert Point of View

1 answers:

Julia Vashneva, Semalt expert, säger att Wikipedia är ett unikt online-encyklopedi på grund av att "någon kan redigera", en politik som gäller mest innehåll. Den öppna inbjudan att skriva och redigera artiklar har givit överraskande resultat och fångad offentlig fantasi. Men kom-en, kom-all politik kommer också med några avvägningar.

Wikipedia är inte bara en online-encyklopedi utan också en gemenskap som har skapat en byråkrati. Gemenskapen har väldefinierade kraftstrukturer som ger frivillig administratörer redaktionell kontroll för att ta bort olämpligt innehåll och skydda personer som är utsatta för vandalism - alterar dns dominio registro.br.

Dessa åtgärder bestämmer vilka poster som ska uteslutas från "någon kan redigera" -politiken. Medan listan över sådana poster ändras snabbt, kan en del av innehållet som undantas från "någon som kan redigera" -politiken innehålla 82 poster från artiklar på Christina Aguilera till Albert Einstein. Dessa poster är skyddade mot redigering på grund av upprepad vandalism och tvister över vad som ska inkluderas i sådana poster. Bortsett från de 82 anmälningarna finns 179 halvskyddade poster inklusive innehåll på Adolf Hitler, George W. Bush och Islam. Dessa poster kan bara redigeras av personer som är registrerade på webbplatsen i minst fyra dagar.

De ovan angivna åtgärderna kan tyckas undergräva de demokratiska principerna på webbplatsen, men Jimmy Wales, Wikipedias grundare säger att skydd är en tillfällig åtgärd och endast påverkar en liten del av de mer än 1,2 miljoner inläggen på engelska- språkwebbplats. Enligt M. Wales är skyddet inriktat på att kontrollera kvalitet, men definierar inte Wikipedia. Han säger att det som definierar Wikipedia är volontärernas öppna deltagande.

Från början gav mr. Wales webbplatsen ett tydligt uppdrag: ge fri kunskap till någon på planeten. Samtidigt etablerade han regler och föreskrifter som kravet att presentera data med en neutral synvinkel. Systemet verkar fungera sedan Wikipedia har lyckats slå webbplatser som CNN och Yahoo News.

Medan de flesta tror att Wikipedia har cirka 10 miljoner bidragsgivare, görs huvuddelen av arbetet av några personer. Administratörerna på webbplatsen är alla volontärer, mestadels i 20-årsåldern. De står i ständig kommunikation med varandra och delar belastningen vid övervakning av onödiga eller skadliga förändringar. Det finns också en anpassad programvara som tittar på ändringar i artiklar.

Herr. Wales hänvisar till vandalism på platsen som ett minimalt problem. Men i år beslutade gemenskapen att införa partiell skydd för vissa artiklar på grund av ökad publicitet om falsk information på webbplatsen. 4-dygns väntetiden är utformad för att fungera på samma sätt som den period som åläggs pistolköpare.

När överföringarna har dämpats ändras semi-skyddsläget på sidan för att alla kan redigera..Medan vissa poster som på Bill Gates delvis skyddades under några dagar i januari, fortsätter artiklar om president Bush i det skyddade läget på obestämd tid.

Enligt kritiker bekämpar skyddet av vissa poster "någon kan redigera" -politiken. Nicholas Carr, en tekniskt författare och dövare kritiker av Wikipedia säger att webbplatsen börjar se ut som en redaktionell struktur. Att säga att en armé av amatörer kan skapa bra arbete med liten kontroll är att snedvrida vad Wikipedia står för, säger Carr.

Men herr Wales säger att sådan kritik är obehörig eftersom det finns filter på hemsidan. Dessutom säger Wikipedia-förespråkare att det inte tar lång tid för de flesta vandaler att dra sig tillbaka.

Faktum är att de flesta diskussionerna om Wikipedia normalt fokuserar på dess noggrannhet. Förra året hävdade en artikel i Nature journal att fel i Wikipedia var något högre jämfört med dem som hittades i Encyclopedia Britannica. Britannica-tjänstemän motsatte sig detta argument.

Trots kritiken säger Wikipedia att innehållet på webbplatsen växer organiskt. Först redigeras allting utan idioter, säger Wayne Saewyc, en Wikipedia-volontär. När artikeln växer och citat ackumuleras blir innehållet mer korrekt.

Wikipedia-volontärer säger ofta att de kände sig befriade första gången de bidragit till webbplatsen. Kathleen Walsh, en högskoleexamen, med huvudroll i musik säger att när du skriver för Wikipedia, märker hela världen innehållet.

Wikipedia, precis som de flesta webbaserade företag, var okej för de flesta. Mr Wales, mannen bakom webbplatsen var en alternativhandlare som försökte starta en internetbaserad encyklopedi som kallas Nupedia.com. Efter att ha lockat en handfull bidragsgivare började Mr. Wales Wikipedia på sidan, vilket växte exponentiellt.

Under Wales har han betalat utgifterna ur sin ficka. Wikimedia Foundation, en ideell organisation som stöder Wikipedia, går ut på donationer.

För närvarande driver Mr Wales Wikipedia med hjälp av 4 betalda anställda. Han tror på kraften i wiki-sidredigeringsteknik, en föregångare till Wikipedia. År 2004 startade han Wikia, en start som möjliggör för människor att bygga webbplatser baserade på intresse av intresse. Exempelvis är Wiki 24 en inofficiell encyklopedi för TV-seriet "24".

Wikipedia har utvecklats till en symbol för webbpotentialen. Det står mycket om framtiden för kunskapsskapande. Det innebär att människor i framtiden kommer att bero mindre på hjältemod och mer om samarbete, säger Mitchell Kapor, ordförande för Open Source Applications Foundation.

November 29, 2017