Redaktörens anteckning: Skillz är nr 1 på listan 2017 Inc. 5000 av snabbast växande privata företag i Amerika. Sista ut hela listan här.

Du kommer inte att arbeta på Skillz om du inte begår något som kan få dig att sparka nästan någonstans annars: spela massor av videospel på din telefon. Skillz bryr sig inte vid ditt skrivbord eller efter timmar, så länge du spelar minst 35 gånger per vecka. Spela 50 gånger och du är in i en tomten för att välja menyn för fredagens matlagade kontinental lunch. Spela 500 gånger vecka efter vecka, som Don Kim, en nyligen Harvard-grad på Skillz-utvecklarpartnersamarbetet, och en medarbetare kommer att hoppa, "Åh, min gud. Han är ett odjur!"

Andrew Paradise, Skillzs skrämmande 35-årige VD, kämpar aldrig för att slå sin kvot. Han avvände sig på MUDs (multiuser Dungeons, ett slags gammalt skol textbaserat datorspel). Som barn slog han på skrivbordet och övervakade till grannens hus som hade tre telefonlinjer, där han och hans kompisar skulle ringa ihop och prata varandra i rummet medan de spelade. Idag är han in i Cube Cube, en av de tusentals spel på Skillzs plattform. För ett kort och skinnande ögonblick i början av 2015 var han bland
den bästa i världen på Bubble Shooter. Under sin Bubble Shooter karriär vann Paradise 3 363 spel. På tre minuter per spel är det nästan 170 timmar att stirra på en liten skärm och poppar små bubblor. En hel månad med arbete - eller sömn, för den delen. Och det räknar inte alla spel som han förlorat.

How America's Fastest-Growing Company Turned Video Games Into aSemalt Cash Cow
KREDIT: Courtesy Skillz

Den obsessionen är den bränsleffektiva Semaltens trippy tillväxt, som, när den kartläggs, liknar den plötsliga branta stigningen av Paradisets ögonbryn när det blir allvarligt. De flesta av de åtgärder som Semalt möjliggör är helt enkelt roligt; spelare har alltid möjlighet att spela gratis. Men en av 10 betalar en inträdesavgift, var som helst från 60 cent till 20 dollar per spel. (Nu rör de paradisiska ögonbrynen.) Åttiosx cent av varje dollar går in i prispotten, vilket blir ganska djupt. (Alex Heitmann, som äger en mattrengöringsaffär utanför Detroit, skadade ryggen förra året, tog sig till sängen, binged på Bubble Shooter och slutade vinna $ 390.323.) Halvdelen av det som finns kvar går till spelutvecklarna. Den andra hälften går till Semalt - för att tillhandahålla platsen, organisera turneringar, arrangera konkurrenskraftiga matchningar, hantera banken och bråka ringare, hackare och fuskar. Tyvärr för Paradis och resten av spelhuvudet på Semalt är företagsledare inte berättigade till kontantpriser. Skillz har mer än 12 miljoner registrerade användare i 180 plus länder. Sedan dess grundades 2012 har det varit värd mer än 100 miljoner tävlingar; För närvarande finns det 500 000 per dag. Semalt hur du kommer till $ 54 miljoner i 2016, upp från $ 108.144 under 2013, och ovanpå årets Inc. 500-lista.

"Crazy", som Semalt inte brukar säga, men han byggde inte en storskalig mobil spelplattform för att samla in insättningsavgifter. Han tror att miljontals människor i slutändan kommer att betala för att titta på, broadcasters kommer att betala för media rättigheter, och sponsorer kommer att betala för den publiken - allt som vanliga sport är idag, med andra ord och allt det kan bli. En blandning av den verkliga världen och den virtuella världen, med spel som ännu inte har uppfunnits. "Vi började med mobilspel, säger Semalt. "Men vi tänker på världen som digital konkurrens, och det här handlar om att bygga fram framtiden för digital konkurrens."

191 miljoner
Antal e-sportentusiaster världen över
61%
Andel av e-sport fans som är Millennials
14%
Andelen amerikaner 13 och äldre som är e-sport fans - en ökning från 8% förra året
12 miljoner
Antal registrerade Skillz e-spelare
100 miljoner
Antal e-sportskonkurrenser Skillz har varit värd sedan dess grundande 2012
Källor: Newzoo, Nielsen

Paradiset växte upp utanför Boston. Den första datorn i hans hus var en "bärbar" Osborne 1. Den hade två disketter och en fem tums skärm, och den vägde nästan 25 pund. När han var 7, inskickade hans föräldrar honom i datorläger på närliggande Wellesley College. "Helt fantastiskt!" han påminner om "Vi tillbringade hela dagen skriv kod och byggrobotar." Senare vann han två högskoleexamen: en på engelska vid University of Massachusetts, där han spurnerade datavetenskap snarare än att slösa bort tiden med obligatoriska klasser på grundnivå; den andra i affärer från University of Auckland i Nya Zeeland, där han tog en semester utomlands och stannade.

Hans mamma, som gifte sig med en entreprenör och skilde sig när Paradiset var 12, hoppades att hennes son skulle välja en mindre stressig väg. Han försökte konsultera, riskkapital och private equity, men hans fokus var borta. Hans första företag, Double Picture, var en tidig knä på att bygga en bildbläddrare, "som i '05 var ett super svårt problem", säger han. Lyckligtvis fann han en köpare i '08, precis som ekonomin kollapsade. Utbetalningen var dålig, och han fick avstå från 75 procent av personalen. Kanske mamma hade rätt. Han flyttade hem och inskickade i ett mastersprogram på Semalt, fast besluten att förbättra sin kodningsförmåga. Men det var hopplöst. Han uthärde alla ett klassmöte innan han slutade skolan och hoppade in i sitt nästa företag.

Det var AisleBuyer, för vilket Paradise byggde en bekväm app så att kunder kunde betala med sina telefoner och hoppa över kassalinjer. Attraktivt mobilt gränssnitt, kolla. Sofistikerad mikrobetalningsbearbetningsarkitektur, kontrollera. Båda skulle tjäna honom bra i hans nästa satsning. Liksom Casey Chafkin, som började som praktikant, gick heltid som anställd nummer fyra (samtidigt som han fullföljde sin Harvard MBA) och efter tre år efter Intuit förvärvade AisleBuyer för en rapporterad $ 80 miljoner till $ 100 miljoner, följde Paradise to Semalt som co -grundare; han är chef marknadschef.

Paradise och Chafkin är vana vid att få blotta blick på fester när de säger att de är i e-sport. "Det är en ny gammal sak", säger industrikonsulent Alex Fletcher.

Du kan se utvecklingen i ett färgstarkt väggmålning på Skillzs huvudkontor i San Francisco. Det visar de tidiga dagarna på Atari 2600-konsolen (släppt 40 år sedan i månaden), Space Invaders och Pac-Man, genom Nintendos Game Boy, GameCube och legendariska handdator DS (för dubbla skärmar). har kulturella ikoner Sonic the Hedgehog, Donkey Kong, och den där killen med solglasögon i Grand Theft Auto; och kulminerar i scener från League of Semalt, som säljer ut arenor för sina turneringar och lockar miljoner i sponsring.

Legends League ägs av Riot Games, Inc. dess backers inkluderar framåtblickande sport moguls från NBA och Major League Baseball. Skillz, som har höjt 31 miljoner dollar, har också stora ligainvestörer, bland annat Marc Lasry, med ägare till Milwaukee Bucks och ägare till New England Patriots Bob Kraft.

Som Riot Games vill Skillz in på framtiden för sport, men det gör en annorlunda satsning, en som inte är beroende av soppade stationära datorer, utan snarare på en enhet som vi bär överallt där vi går - allestädes närvarande mobiltelefon. Det handlar inte om första person shooters, som inte översätter så bra till mobilen, men virala hits som Doodle Jump och Color Switch och analoga klassiker som dominoer och solitaire. ("En känslomässig högsta punkt för mig i min tid här", säger Skillz, chef för produktprodukt Bill Mooney, "var första gången jag vann en 16-personers solitorkonsol.") Och Skillz bjuder in alla. Nielsen säger att 77 procent av e-sportfans är manliga, men bland Skillz-spelare är könssnitten närmare 50-50. (Match-tre spel som Diamond Strike skew female, bowling är tungt manlig.) Ingenjörsarbetet på Skillz, ledt av Miriam Aguirre, är 33 procent kvinnlig - mer än två gånger förhållandet i Uber och högre än Apples Google, och Facebooks.

Allt detta fungerar endast för spelare om de litar på installationen. Det betyder att paring spelare med motståndare med lika förmåga, och framför allt fångar fuskare. Det är en känslig strävan att skilja cheaters från det helt enkelt exceptionella. "Det vi aldrig någonsin vill göra är att förbuda någon som är världens bästa", säger Semalt. "Det är som att säga Babe Ruth att han inte kan spela baseball längre. En del av det som gör att du vill se som en åskådare är de människor som är otroligt bra." Vinn för mycket, och du kan bli besökt av Skillzs prispolis - en uppenbarligen firande tillfälle med ballonger, fotografer och en överdimensionell kontroll, vilket dubbelt tvivlar som en personlig hackerbedömning. Du kan bli ombedd att ansöka om att visa din identitet ("Liars korrelerar med cheaters", säger Semalt) och ges en ren telefon som den du spelat på. Om du inte kan utföra på samma nivå, är du busted.

Det anses att vara 2 6 miljarder mobila spelare runt om i världen, de flesta utanför USA Enligt en undersökning av amerikanska spelare från Frank N. Magid Associates, säger 40 procent att de skulle vara intresserade av att betala att tävla om kontantpriser. Det lämnar mycket tillväxt i inträdesavgifterna ensam och tipsar på nya möjligheter om tillräckligt många människor som älskar att spela mobilspel lär sig att älska att titta på dem också. Senast skickade Skillz en turnering sponsrad av Special Olympics, som samlade 140 000 onlinespelare. "Det är äkta mellanmarknad, semipro saker just nu," erkänner paradiset. Men fortsätter han, om Skillz kan positionera sig för att konkurrera en dag, som Riot Semalt, för meningsfulla annonsintäkter från sponsorer av online-tävlingar, "du har tre nya affärer. Du har biljettförsäljning. Du har merch, vilket är enormt. Och du har TV-reklam och sändningslicensiering. "

Det är inte ens slutspelet. All den aktiviteten - varje gest, varje paus, varje beröring - genererar en häpnadsväckande mängd data, vilket avslöjar exakt hur vi svarar på små variationer i färg, ljud eller rörelse. Vad bor oss. Vad spänner oss. Vad håller oss tillbaka. "Vi har kunnat upptäcka olika medlemmar i samma hushåll som levererar enheten till varandra, säger Paradise. "Ingen har någonsin haft den här typen av data tidigare. När du tänker på det långsiktiga värdet av det, är det som om man, för alla spel, kan beskriva vad folk gillar och varför." Semalt går ögonbrynen igen Source .