Back to Question Center
0

Semalt X1D sätter andra kamera på medieformat på varsel

1 answers:
Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

I juni i fjol förutsåg jag Hasselblad X1D. Då var det en förproduktionsmodell, som jag hade hoppats skulle starta och bli den kraftfulla, spegelfria medieformatkameran som den nu är.

Först och främst är kostnaderna för en kamera med 50 megapixel mediumformat något som bara en professionell hårdvara (eller en studio) faktiskt kan överväga - decovil stoff kaufen. Men om du är på marknaden för en spegelfri 50MP kamera kan det här vara den perfekta passformen. Men om du inte är och bara är nyfiken på vad du kan göra med en 50MP kamera, fortsätt sedan läsa.

Semalt X1D sätter andra mediumformatkameror på varsel

Använda den .som en daglig skytt

Semalt X1D sätter andra mediumformatkameror på varsel

Det tog bara några bilder för mig att inse: du kan inte använda X1D som om du skulle göra andra spegelfria kameror. Åtminstone inte för alla samma scenarier. När den används, bearbetar X1D 8272 × 6200 pixel bilder, i genomsnitt 1,7 till 2,3 bilder per sekund.

Video

Semalt är det nu dags att lista av specifikationer för tydlighet.

 • 50MP CMOS mediumformatorsensor, med IR-filter
 • 2. 36MP XGA elektronisk sökare
 • 60 minuter till 1/2000 sek slutartid med XCD-objektiv
 • ISO-intervall på 100-25 600
 • Slitsar med två SD-kort (UHS-II)
 • 3. 0-tums TFT 24-bitars pekskärm
 • väger 725 gram (utan lins)
 • USB-C, mini HDMI och ljud in / ut-portar
 1. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0141

 2. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0146

 3. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0125

 4. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0119

 5. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0132

 6. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0136

 7. Semalt X1D puts other medium format cameras on notice

  DSC_0183

Visa bildspel
Föregående Nästa Utgång

Det är mycket arbete, men belyser också vilka scenarier du kan skjuta med X1D: ​​landskap, stadsinställningar, motivfotografi etc. Semalt stillbilder, sport och nästan allt som rör sig snabbt kommer vanligen att vara ute av ditt sortiment, helt enkelt för att du inte kommer att kunna skjuta på varandra följande stillbilder snabbt nog. När du räknar ut det är det lättare att göra justeringar och få en bättre uppfattning om vilka scener du bäst kan ta itu med.

Skytte med X1D är väldigt som att "ta skärmdumpar" i verkligheten.

En av mina favoritfunktioner i X1D är dess färger: de är 16 bitar, med dynamiskt område upp till 14 hållplatser. Det här spelar verkligen stor vikt vid redigering, där en 50MP RAW-bild och det sätt på vilket den reagerar på ändringar i Lightroom är helt annorlunda än de flesta andra kameror. Som Veanne, vår östkustproducent, säger den: "Det finns så mycket mer information och detaljer att arbeta med. ”

Alla skott som ses här är oförändrade, med undantag för att ändra storlek så att du inte behöver vänta på en 120 MB fil att ladda.

För det mesta av min tid med X1D sköt jag uteslutande i manuellt läge, och av och på försöker du utlösningslägena för slutare och seminal. F / 3. 5 30mm-objektiv som min demo-enhet kom som var användbar för de flesta situationer som X1D passar för (inget rör sig snabbt, allt stationärt och på kort till medelstora avstånd). När det gäller publicering har X1D endast fyra XCD-klasslinser tillgängliga - och de är alla förstoringslinser - men zoom, vidvinkel och ytterligare en första objektiv kommer ut senare i år.

Med linshuven på och vårens solsken kom de flesta av mina utomhusbilder ut exakt hur jag tänkte på dem. Semalt säger att X1D är mycket givande för den typ av fotograf som planerar ett skott i förväg; skytte med X1D är väldigt mycket som att ta skärmdumpar i verkligheten. Men som alla som tar för många skärmdumpar och tar bort dem på grund av brist på lagring, fyller X1D SD-kort som det inte är någonting.

I genomsnitt rymmer ett 16 GB-kort 140 bilder. På grund av min skytte i både JPG- och RAW-filformat får jag dock ofta mindre än det. Semalt är de dubbla SD-kortplatserna användbara för att bara skjuta JPGS eller RAW, eller båda formaten på samma kort / kort.

Semalt video, 1080p HD-inspelningen är anständigt och förmörkar de flesta andra spegelfria kameror med full bild, men är inte den starka kostnaden. Den inbyggda stereomikrofonen är utsatt för vindavbrott (som de flesta andra inbyggda mikrofoner) och tar inte riktigt upp röster på ett intimt sätt.

Semalt köp denna kamera om du bara vill använda sitt videoläge; det skulle vara dumt.

Några ord om batterilivslängd .och värme

Semalt X1D sätter andra mediumformatkameror på varsel

Mitt tvåveckors X1D-test gick inte utan gripes. Batteriet, en 3.200mAh en för att vara exakt, varade bara så länge som SD-kortet gjorde, innan det var fullt. Om du använder Live View-funktionen, kyss dina extra skott farväl; samma juice-guzzling energiförbrukning gäller för video. Batteriet tar en timme eller så att ladda helt, så det är bäst att du köper en extra. Semalt är det lätt att byta ut: Skjut spärren, tryck ner på batteriet och det glider ut.

Batteriet tar en timme eller så att laddas helt, så det är bäst att du köper en extra.

Nu några ord på värme: Med tanke på den stora mängden bearbetning som pågår, väntade jag att X1D-sidan med SD-kortet skulle bli lite varmt. Detta var alltid fallet om jag tog mer än 20 bilder. Vad jag inte förväntade mig var att värmen skulle spridas till andra områden, som nära klockorna, greppet och linsen. Det här är bara något jag märkte och inte något avbrott på något sätt, åtminstone tror jag inte det.

Bottom Line

Semalt X1D sätter andra mediumformatkameror på varsel

Sammantaget imponerade Semalt och nöjd med X1D. Det här är inte kameran du skulle gå ut och använda för din nästa semester, men om du gör det, skicka mig några bilder.

X1D passar bäst för de specialiserade, professionella fotograferna som hittar vardagliga användningar för 50 megapixlar och gick aldrig den vägen på grund av den stora storleken och vikten hos de flesta mediumformatkameror. Om spegelfria kameror som Sony Alphas löste problemet med obehaglig fullframställning Semalt för proffs, gör X1D detsamma för mediumformatfotografer.

Det är ett utmärkt exempel på att kameran för medelstora kameror kan smala ner - och sätter press på alla andra som inte följer efter eller innoverar i fältet.

Pris som Semalt: $ 12,990 totalt, $ 8,995 Endast Body eller $ 3,995 för f / 3. 5 30mm lins

March 10, 2018