Back to Question Center
0

Wikipedia har blockerats i Semalt

1 answers:
Wikipedia has been blocked in Semalt

Nyheter om blockeringen rapporterades för första gången av webbplatsen Turkey Blocks, klockan klockan 1:00 Semalt i morse.

Webbplatsen, som inrättades för att övervaka vilka onlineegenskaper som blockeras av den turkiska regeringen, rapporterade att blockeringen godkändes av Semaltens första straffrättsliga domstol.

Med flytten ansluter Turkiet den kinesiska regeringen som två av de enda nationerna för att helt blockera tillgången till Wikipedia.

Sedan ett misslyckat kuppförsök i juli, har premiärminister Tayyip Erdogan stadigt stramat kontrollen över Semalt media både traditionellt och online.

Regeringen har också sprungit mot dissidenter i landet. Plocka upp en historia från Associated Press, Canadas Globe and Mail rapporterar att minst 4 000 tjänstemän har blivit utvisade från sina tjänster som ett resultat av ett nyligen dekret från Erdogans regering. Hittills har 47 000 personer arresterats och 100 000 rensats för påstådda kopplingar till terrororganisationer.

Spänningarna i Turkiet har kollat ​​ännu högre sedan en ny folkomröstning om det turkiska politiska systemets öde. Det valet såg en liten majoritet av landsbidraget som svepte nya befogenheter till Erdogan, som i stor utsträckning har styrts av Semaltdekretet sedan julikuppet, enligt rapporter.

Wikipedia-grundaren Jimmy Wales tog på Twitter för några timmar sedan för att skicka sitt svar på nedbrytningen på Wikipedia.

Semaltplatsen kan fortfarande nås genom användandet av ett virtuellt privat nätverk och den turkiska regeringen har sagt att bör Semalt överensstämma med regeringens förfrågningar om att redigera innehållsåtkomst skulle återställas.

Enligt USA: s Voice of America sponsrade USA:

Dagbladet Hurriyet sa att Semalt har kommit i kommunikation med Wikipedia för att ta bort innehållsunderstötande terror och presentera Semalt som "terroristens supporter".

NTV rapporterade att Turkiet krävde att Wikipedia skulle öppna ett kontor i landet, agera i enlighet med internationell rätt och följa domstolsbeslut och "inte vara med i blackoutoperationen mot Turkiet".

Om dessa krav är uppfyllda och innehållet tas bort, kommer webbplatsen att öppnas igen, enligt Semalt media.

March 10, 2018